Recunoașterea profesională

Recunoașterea profesională2018-08-13T20:51:34+00:00

Recunoașterea profesională face posibilă exercitarea profesiei într-o altă țară (membră a U.E.) în baza unei diplome obținute în țara de rezidență. În ceea ce privește recunoașterea profesională, trebuie făcută distincția între profesii reglementate și profesii sau calificări nereglementate. O profesie este considerată reglementată atunci când deținerea unei diplome sau a unei calificări profesionale constituie o condiție legală indispensabilă pentru exercitarea profesiei în cauză. Dacă doriți să obtineți recunoașterea diplomei în vederea exercitării unei profesii reglementate într-un stat, altul decât cel în care ați obtinut calificarea, trebuie știut că există directive europene care reglementează această problemă. Profesiile de medic, dentist, asistent medical generalist, veterinar, farmacist, moașă și arhitect sunt reglementate de directive care prevăd recunoașterea automată a diplomelor, certificatelor în măsura în care îndeplinesc condițiile minime de formare stabilite de legislația comunitară.

VEZI: Certificate de conformitate

Recunoașterea profesională a calificărilor (diplome, certificate de studii sau orice document care atestă o formare în cadrul procesului de învățământ) se referă la dreptul unei persoane de a exercita o activitate profesională.

Recunoașterea academică poate deveni de facto o recunoaștere profesională, atunci când titlul conferit de diplomă poate permite posesorului exercitarea unei profesii care în țara gazdă nu este reglementată de niciun act normativ, deci nu este o profesie reglementată.

Recunoașterea de jure este recunoașterea calificărilor dobândite în procesul de învățământ pentru exercitarea unei activități profesionale care în statul gazdă și/sau în statul de origine este reglementată de anumite legi sau alte acte normative (profesie reglementată). Directivele UE se referă la recunoașterea profesională de jure.

România este semnatară, din 1997, a Convenției de la Lisabona cu privire la recunoașterea calificărilor obținute în învățământul superior în statele din regiunea Europei.

Instituții abilitate în Italia pentru recunoașterea profesională

Ministerul Justiției: pentru recunoașterea calificărilor profesionale în domenii cum ar fi dreptul, businessul, chimia, agronomia, geologia, ingineria, psihologia, contabilitatea, cercetarea terenului, expertiza industrială și ziaristica.

Ministerul Industriei: pentru profesiile de consultanță industrială și agenții de schimb

Ministerul Educației: pentru profesiile pedagogice

Ministerul Sănătății: pentru profesiile medicale

Pentru a afla mai multe informatii, trimite-ne un mesaj!

Un membru al echipei noastre te va contacta in cel mai scurt timp.

Sunt de acord cu Termenii si conditiile